odoo v8 vrijgegeven - kan het feest beginnen??

het was het wachten waard: V8 is op vele fronten een grote verbetering.

TOTAMIN (Kastia BV), Karel v.d. Esch

Van ontwikkelplatform  naar geïntegreerde "out of the box" oplossingen   

In 2008  was ik al gecharmeerd van openERP en heb ik mij  als een van de eerste Nederlandse partners aangesloten bij openERP en de eerste (functionele) trainingen gevolgd.  Een interessant concept een boeiend platform maar toen nog niet wat ik  zocht. Ik wilde een goede oplossing die ik zonder er aan te sleutelen als basis kon gebruiken om organisaties te helpen hun bedrijfsvoering te verbeteren. Toendertijd liep je echter al snel tegen allerlei technische problemen en bugs aan.  OpenERP was een mooi platform voor ontwikkelaars, puzzelaars en opensource idealisten. Maar niet iets dat je organisaties (met weinig affiniteit voor ICT) kon aanbevelen die zonder zorgen  kant en klare en goed geïntegreerde bedrijfsapplicaties wilden inzetten.

Maar wat niet is dat kan komen. De ontwikkelingen van OpenERP dan ook met veel belangstelling blijven volgen.  Bij de release van versie 7.0 was OpenERP  al veel stabieler en de tijd was rijp om het voor mijn eigen bedrijfjes in te zetten: een adviesbureau (Kastia BV)  en een groepsaccommodatie (Sjetootje / petit Chateau Boirs). Na wat kinderziekten te hebben overwonnen en met wat (relatief kleine) aanpassingen werkte  openERP prima. Mijn oude manier van werken met spreadsheets en webERP dan ook afgezworen en met openERP houden wij onze inkoop, verkoop en administratie prima op orde. Om kort te gaan aan te bevelen hoewel het wel jammer was dat je voor je website toch weer een ander platform nodig had. Drupal, Joomla, Wordpress, magento en CMS van hostingpartner gebruikt. Veel mogelijk maar het bleef toch puzzelen. Wanneer je er een tijdje niet mee had gewerkt toch vaak weer de vraag;  " hoe zat het ook al weer". 

De aankondiging dat OpenERP ook een CSM / webshop zou gaan omvatten was voor mij dan ook aanleiding om de ontwikkelingen met nog meer interesse te volgen. De openERP dagen in 2014 bezocht en overtuigd geraakt dat OpenERP (vanaf dat moment odoo) een lang geleden gemaakte belofte ging inlossen. Namelijk brede goed geïntegreerde opensource oplossingen  aanbieden die de gevestigde orde in bedrijfssoftware naar de kroon kon steken. Om kort te gaan -  voor mij voldoende reden om weer intensief met odoo aan de slag te gaan. Twee modelbedrijven met odoo aan het opzetten (TOTALED en TOTAMIN) om de mogelijkheden en onmogelijkheden zelf te ervaren.  TOTAMIN richt zich op het verzorgen van laagdrempelige odoo trainingen en workshops en het ondersteuning van organisaties die odoo willen implementeren. TOTAMIN zal zich hierbij beperken  tot diensten die gebaseerd zijn op de standaard mogelijkheden die odoo biedt. Wanneer die niet voldoen, en vaak zijn er natuurlijk toch specifieke wensen tijdens of na  een implementatie, dan zoekt TOTAMIN voor haar klanten naar de specialist die op dat vlak ervaring heeft. 

In 2014 ben ik weer erg gecharmeerd van odoo en heb mij dan ook wederom als partner aangesloten. Odoo is m.i. nu een platform dat je in veel gevallen nu wel als een goede "out of de Box" oplossing kunt aanbevelen aan organisaties  voor wie bedrijfssoftware een hulpmiddel is.  Organisaties die gebaat zijn bij praktisch gerichte ondersteuning  bij het leren van de mogelijkheden en het implemteren van odoo in de eigen organisatie.  Met TOTAMIN wil ik, in samenwerking met anderen,  bijdragen aan het odoo feest dat mijn inziens nu echt kan gaan beginnen.

Karel van der Esch